W dniu 3.06.23 w Uniwersytecie Morskim w Gdyni, uczelni współpracującej z Instytutem Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w realizacji zadania pn. „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Junior–Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki odbyło się szkolenie stacjonarne dla nauczycieli w formie warsztatów.

Szkolenie dotyczyło 5 bloków tematycznych:

  • Słodko czy słono? Najlepiej zdrowo
  • Rola szkoły w profilaktyce zaburzeń odżywiania
  • Zrównoważona konsumpcja – co możemy zrobić dla dobra planety
  • Jak i dlaczego należy czytać etykiety?
  • Kuchenne laboratorium – przemiany fizykochemiczne podczas przygotowania potraw.

Warsztaty przeprowadzili nauczyciele akademiccy z Uniwersytetu Morskiego w Gdyni pod kierunkiem dr hab. Anety Ocieczek, prof. UMG. W szkoleniu wzięło udział 18 nauczycieli z okolicznych szkół (stacjonarnie lub podłączyło się na warsztaty online). Wszystkim nauczycielom biorącym udział w warsztatach szkoleniowych dziękujemy serdecznie za zaangażowanie, kreatywność i poświęcony czas na zapoznanie się z zagadnieniami, które wykorzystają w codziennej pracy z uczniami.

Skip to content