W dniach 17.06. i 19.06.23 w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, uczelni współpracującej z Instytutem Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w realizacji zadania pn. „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Junior–Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki odbyło się szkolenie stacjonarne dla nauczycieli w formie warsztatów.

Szkolenie dotyczyło 5 bloków tematycznych:

  • Słodko czy słono? Najlepiej zdrowo
  • Rola szkoły w profilaktyce zaburzeń odżywiania
  • Zrównoważona konsumpcja – co możemy zrobić dla dobra planety
  • Jak i dlaczego należy czytać etykiety?
  • Kuchenne laboratorium – przemiany fizykochemiczne podczas przygotowania potraw.

Warsztaty przeprowadzili nauczyciele akademiccy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie pod kierunkiem dr hab. Małgorzaty Kosteckiej. W szkoleniu łącznie wzięło udział 51 nauczycieli z okolicznych szkół, a dodatkowo 21 osób połączyło się na szkolenie online. Wszystkim nauczycielom biorącym udział w warsztatach szkoleniowych dziękujemy serdecznie za zaangażowanie, kreatywność i poświęcony czas na zapoznanie się z zagadnieniami, które wykorzystają w codziennej pracy z uczniami.

Skip to content