W dniu 16.06.23 w Politechnice Łódzkiej (PŁ) w Łodzi, uczelni współpracującej z Instytutem Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w realizacji zadania pn. „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Junior–Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki odbyło się szkolenie stacjonarne dla nauczycieli w formie warsztatów.
Szkolenie dotyczyło 5 bloków tematycznych:
– Słodko czy słono? Najlepiej zdrowo – Rola szkoły w profilaktyce zaburzeń odżywiania – Zrównoważona konsumpcja – co możemy zrobić dla dobra planety – Jak i dlaczego należy czytać etykiety? – Kuchenne laboratorium – przemiany fizykochemiczne podczas przygotowania potraw.
Warsztaty przeprowadzili nauczyciele akademiccy z Politechniki Łódzkiej pod kierunkiem dr hab. Anny Diowksz, prof. uczelni. W szkoleniu stacjonarnym wzięło udział 17 nauczycieli z okolicznych szkół. Wszystkim nauczycielom biorącym udział w warsztatach szkoleniowych dziękujemy serdecznie za zaangażowanie, kreatywność i poświęcony czas na zapoznanie się z zagadnieniami, które wykorzystają w codziennej pracy z uczniami.