Link do wprowadzenia do szkoleń:
Serdecznie zapraszamy nauczycieli uczniów klas I-VI do udziału w bezpłatnych szkoleniach w ramach programu Junior-Edu-Żywienie. Szkolenia będą realizowane od 1.02.2023. Szkolenia będę miały formułę online i rozpoczną się 1 lutego 2023 roku. Na szkolenia można się rejestrować od 20 stycznia 2023 roku na platformie: https://szkolenia.jez.sggw.edu.pl/
Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniach?
Wykłady poprowadzą nauczyciele akademiccy oraz eksperci z zakresu dietetyki, pschodietetyki, metodyki nauczania. Wśród bloków tematycznych pojawią się zagadnienia związane z kształtowaniem prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci, doborem narzędzi i metod dydaktycznych w edukacji żywieniowej czy talerzem zdrowego żywienia. Zaprezentujemy również nowe normy i zalecenia żywieniowe. Pokażemy czym jest dieta dla zdrowia i środowiska oraz omówimy scenariusze lekcji i karty pracy przygotowane dla uczniów. Na uczestników, którzy ukończą szkolenie czekają certyfikaty. Zapraszamy!
Plan szkolenia online z zakresu żywienia dzieci i młodzieży dla nauczycieli uczniów klas I-III szkół podstawowych
Szkolenie z zakresu żywienia dzieci i młodzieży dla nauczycieli szkół podstawowy klas I-III obejmuje 40 godzin lekcyjny realizowanych w formie zdalnej (e-learningowej) oraz 10 godzin lekcyjnych szkoleń stacjonarnych. Każdy uczestnik szkolenia może zacząć je w dowolnym momencie i tak samo skończyć.
Szkolenie stacjonarne będzie realizowane po zakończeniu szkolenia zdalnego.
Szkolenie rozpocznie się dnia 1 lutego 2023 roku i zakończone zostanie wydaniem imiennego certyfikatu ukończenia programu szkoleniowego.
Plan szkolenia
-
-
- Wprowadzenie do programu Junior Edu-Żywienie (JEŻ)
- Badania fokusowe przeprowadzone w ramach programu JEŻ
- Talerz zdrowego żywienia – nowe zalecenia żywieniowe
- Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży
- Normy żywienia dla dzieci 7-9 lat – zapotrzebowanie energetyczne, składniki odżywcze
- Znaczenie edukacji żywieniowej w szkole – podstawy prawne
- Edukacja żywieniowa w szkole – skuteczne narzędzia i programy
- Współpraca szkoły z rodzicem – niezbędny element sukcesu
- Zasady żywienia w stołówkach szkolnych
- Dieta planetarna w żywieniu zbiorowym
- Zdrowy sklepik szkolny jako element edukacji żywieniowej
- Drugie śniadanie – ważny element edukacji żywieniowej
- Prawidłowe żywienie dzieci a zdrowie
- Dieta dla zdrowia i środowiska – dieta planetarna
- Dieta dla zdrowia i środowiska – marnowanie żywności
- Warzywa i owoce
- Produkty mleczne
- Produkty zbożowe
- Mięso, ryby i jaja
- Nasiona roślin strączkowych i orzechy
- Tłuszcze
- Sól i cukier
- Zdrowe napoje i przekąski
- Diety opartych o produkty pochodzenia roślinnego u dzieci
- Informacje na etykietach produktów spożywczych jako pomoc w realizacji prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży
- Warsztaty kulinarne w teorii
- Jak gotować z dziećmi?
- Jak dobierać sprzęt i prowadzić proste warsztaty w klasie?
- Warsztaty kulinarne – edukacja żywieniowa w praktyce
-
Plan szkolenia online z zakresu żywienia dzieci i młodzieży dla nauczycieli uczniów klas IV-VI szkół podstawowych
Szkolenie z zakresu żywienia dzieci i młodzieży dla nauczycieli szkół podstawowy klas IV-VI obejmuje 40 godzin lekcyjny realizowanych w formie zdalnej (e-learningowej) oraz 10 godzin lekcyjnych w formie stacjonarnej.
W ramach tego modułu udostępniamy szkolenie zdalne, które zaczyna się w dniu 01.02.2023r. i będzie trwało do dnia 30.04.2023r. (organizator zastrzega sobie prawo wydłużenia czasu trwania szkoleń). Każdy uczestnik szkolenia może zacząć je w dowolnym momencie i tak samo skończyć (daty rozpoczęcia i zakończenia powyżej).
Szkolenie stacjonarne będzie realizowane po zakończeniu szkolenia zdalnego.
Ukończenie szkolenia udokumentowane będzie wydaniem imiennego certyfikatu.
Plan szkolenia
- Edukacja żywieniowa i jej znaczenie w kształtowaniu prawidłowych zachowań żywieniowych (2h)
- Wartość odżywcza żywności (2h)
- Rodzaje i źródła żywności; charakterystyka towaroznawcza i żywieniowa (2h)
- Zasady prawidłowego żywienia i wynikające stąd zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży (3h)
- Znaczenie warzyw i owoców w diecie dzieci i młodzieży (2h)
- Napoje zalecane i niepożądane w diecie dzieci i młodzieży (2h)
- Przewód pokarmowy podstawą funkcjonowania organizmu (2h)
- Alternatywne sposoby żywienia: wegetarianizm, weganizm, dieta makrobiotyczna (2h)
- Diety eliminacyjne – istota i zalecane sytuacje ich stosowania (2h)
- Dieta planetarna – istota i znaczenie dla środowiska i ludzkości (2h
- Wpływ żywienia na zdrowie i wyniki w nauce (2h)
- Najczęstsze błędy żywieniowe i ich konsekwencje. Zaburzenia odżywiania (2h)
- Rekomendowane metody współpracy z rodzicami w sytuacji wystąpienia nieprawidłowych zachowań żywieniowych wśród uczniów (2h)
- Etykietowanie żywności jako podstawa rozróżniania produktów żywnościowych i pomoc w dokonywaniu wyboru określonych produktów (1h)
- Zasady prawidłowego komponowania posiłków (1h)
- Umiejętne gotowanie i serwowania dań jako metoda na uzyskanie wysokiej wartości odżywczej i sensorycznej dań i posiłków (2h)
- Rola zmysłów w ocenie żywności. Możliwości uatrakcyjniania posiłków dla zwiększenia ich akceptacji (2h)
- Higieniczne przygotowanie i spożywanie posiłków (1h)
- Marnotrawstwo żywności i metody zmniejszania jego skali (2h)
- Zdrowy styl życia – podstawą zdrowia człowieka, rodziny i społeczeństwa (2h)
- Metody dydaktyczne i sposoby dochodzenia do kompetencji żywieniowych poprzez edukację szkolną (2h)