Szkolenia dla nauczycieli klas I-VI

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniach?
Wykłady poprowadzą nauczyciele akademiccy oraz eksperci z zakresu dietetyki, pschodietetyki, metodyki nauczania. Wśród bloków tematycznych pojawią się zagadnienia związane z kształtowaniem prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci, doborem narzędzi i metod dydaktycznych w edukacji żywieniowej czy talerzem zdrowego żywienia. Zaprezentujemy również nowe normy i zalecenia żywieniowe. Pokażemy czym jest  dieta dla zdrowia i środowiska oraz omówimy scenariusze lekcji i karty pracy przygotowane dla uczniów. Na uczestników, którzy ukończą szkolenie czekają certyfikaty. Zapraszamy!

 

Plan szkolenia online z zakresu żywienia dzieci i młodzieży dla nauczycieli uczniów klas I-III szkół podstawowych

kolenie z zakresu żywienia dzieci i młodzieży dla nauczycieli szkół podstawowych klas I-III obejmuje 40 godzin lekcyjny realizowanych w formie zdalnej (e-learningowej) oraz 10 godzin lekcyjnych szkoleń stacjonarnych. Każdy uczestnik szkolenia może zacząć je w dowolnym momencie i tak samo skończyć.
Szkolenie stacjonarne odbyło się w siedzibie Narodowego Instytut Zdrowia Publicznego – PZH- PIB, w dniu 29.05.2023.

Szkolenie online rozpoczęło się dnia 1 lutego 2023 roku i zakończone zostanie wydaniem imiennego certyfikatu ukończenia programu szkoleniowego.

Plan szkolenia 

      1. 1. Wprowadzenie do programu Junior-Edu-Żywienie (JEŻ)
        2. Badania fokusowe przeprowadzone w ramach programu JEŻ
        3. Talerz zdrowego żywienia – nowe zalecenia żywieniowe
        4. Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży
        5. Normy żywienia dla dzieci 7-9 lat – zapotrzebowanie energetyczne, składniki odżywcze
        6. Znaczenie edukacji żywieniowej w szkole – podstawy prawne
        7. Edukacja żywieniowa w szkole – skuteczne narzędzia i programy
        8. Współpraca szkoły z rodzicem – niezbędny element sukcesu
        9. Zasady żywienia w stołówkach szkolnych
        10. Dieta planetarna w żywieniu zbiorowym
        11. Zdrowy sklepik szkolny jako element edukacji żywieniowej
        12. Drugie śniadanie – ważny element edukacji żywieniowej
        13. Prawidłowe żywienie dzieci a zdrowie
        14. Dieta dla zdrowia i środowiska – dieta planetarna
        15. Dieta dla zdrowia i środowiska – marnowanie żywności
        16. Warzywa i owoce
        17. Produkty mleczne
        18. Produkty zbożowe
        19. Mięso, ryby i jaja
        20. Nasiona roślin strączkowych i orzechy
        21. Tłuszcze
        22. Sól i cukier
        23. Zdrowe napoje i przekąski
        24. Diety opartych o produkty pochodzenia roślinnego u dzieci
        25. Informacje na etykietach produktów spożywczych jako pomoc w realizacji prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży
        26. Warsztaty kulinarne w teorii
        27. Jak gotować z dziećmi?
        28. Jak dobierać sprzęt i prowadzić proste warsztaty w klasie?
        29. Warsztaty kulinarne – edukacja żywieniowa w praktyce
Plan szkolenia online z zakresu żywienia dzieci i młodzieży dla nauczycieli uczniów klas IV-VI szkół podstawowych

Szkolenie z zakresu żywienia dzieci i młodzieży dla nauczycieli szkół podstawowych klas IV-VI obejmuje 40 godzin lekcyjny realizowanych w formie zdalnej (e-learningowej) oraz 10 godzin lekcyjnych w formie stacjonarnej.

W ramach tego modułu udostępniamy szkolenie zdalne, które rozpoczęło się 01.02.2023r. i trwało do dnia 30.04.2023 r. (organizator zastrzega sobie prawo wydłużenia czasu trwania szkoleń). Każdy uczestnik szkolenia może zacząć je w dowolnym momencie i tak samo skończyć (daty rozpoczęcia i zakończenia powyżej).
Szkolenia stacjonarne są realizowane od 12.05.2023r., w siedzibie SGGW oraz innych wybranych ośrodkach edukacyjnych na terenie całej Polski. Ukończenie szkolenia udokumentowane będzie wydaniem imiennego certyfikatu.

Plan szkolenia 

  1. 1. Edukacja żywieniowa i jej znaczenie w kształtowaniu prawidłowych zachowań żywieniowych (2h)
    2. Wartość odżywcza żywności (2h)
    3. Rodzaje i źródła żywności; charakterystyka towaroznawcza i żywieniowa (2h)
    4. Zasady prawidłowego żywienia i wynikające stąd zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży (3h)
    5. Znaczenie warzyw i owoców w diecie dzieci i młodzieży (2h)
    6. Napoje zalecane i niepożądane w diecie dzieci i młodzieży (2h)
    7. Przewód pokarmowy podstawą funkcjonowania organizmu (2h)
    8. Alternatywne sposoby żywienia: wegetarianizm, weganizm, dieta makrobiotyczna (2h)
    9. Diety eliminacyjne – istota i zalecane sytuacje ich stosowania (2h)
    10. Dieta planetarna – istota i znaczenie dla środowiska i ludzkości (2h
    11. Wpływ żywienia na zdrowie i wyniki w nauce (2h)
    12. Najczęstsze błędy żywieniowe i ich konsekwencje. Zaburzenia odżywiania (2h)
    13. Rekomendowane metody współpracy z rodzicami w sytuacji wystąpienia nieprawidłowych zachowań żywieniowych wśród uczniów (2h)
    14. Etykietowanie żywności jako podstawa rozróżniania produktów żywnościowych i pomoc w dokonywaniu wyboru określonych produktów (1h)
    15. Zasady prawidłowego komponowania posiłków (1h)
    16. Umiejętne gotowanie i serwowania dań jako metoda na uzyskanie wysokiej wartości odżywczej i sensorycznej dań i posiłków (2h)
    17. Rola zmysłów w ocenie żywności. Możliwości uatrakcyjniania posiłków dla zwiększenia ich akceptacji (2h)
    18. Higieniczne przygotowanie i spożywanie posiłków (1h)
    19. Marnotrawstwo żywności i metody zmniejszania jego skali (2h)
    20. Zdrowy styl życia – podstawą zdrowia człowieka, rodziny i społeczeństwa (2h)
    21. Metody dydaktyczne i sposoby dochodzenia do kompetencji żywieniowych poprzez edukację szkolną (2h)

Link do wprowadzenia do szkoleń:

https://szkolenia.jez.sggw.edu.pl/

Skip to content