Zapraszamy do udziału w konferencji
– razem możemy zrobić więcej
DATA KONFRENCJI:
13 września 2022r.
godz. 10:00-16:00
MIEJSCE KONFERENCJI:
SGGW, Aula Kryształowa, 02-787 Warszawa, ul. Nowoursynowska 166.
Wydarzenie będzie transmitowane online: https://youtu.be/6QTWYjQVntQ
RADA PROGRAMOWA:
prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, SGGW, Warszawa – przewodnicząca
prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, SGGW, Warszawa
prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW, Warszawa
prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
prof. dr hab. Monika Bronkowska, Uniwersytet Opolski
prof. dr hab. Agata Chmurzyńska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
dr hab. inż. Joanna Sadowska, prof. ZUT Szczecin
dr hab. Katarzyna Antosik, prof. uczelni, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
dr hab. Aneta Ocieczek, prof. UMG, Uniwersytet Morski w Gdyni
dr hab. Anna Diowksz, prof. uczelni, Politechnika Łódzka
dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczo w Częstochowie
dr Małgorzata Kostecka, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
dr inż. Ewa Niedźwiedzka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
dr inż. Katarzyna Rolf, Uniwersytet Rzeszowski
mgr Monika Wiktorska, NIZP PZH-PIB
dr inż. Katarzyna Wolnicka, NIZP PZH-PIB
KONTAKT:
dr inż. Monika Hoffmann, e-mail: monika_hoffmann@sggw.edu.pl; tel. 22 593 70 44
mgr inż. Grażyna Wasiak-Zys, e-mail: grazyna_wasiak_zys@sggw.edu.pl; tel. 22 593 70 40 (41)
mgr inż. Emilia Lipińska, e-mail: emilia_lipinska@sggw.edu.pl; tel. 22 593 70 10
PROGRAM KONFERENCJI
10:00-10:10 | Otwarcie konferencji |
10:10-10:40 |
Program edukacji żywieniowej „Junior-Edu-Żywienie” (JEŻ) – cele, założenia, realizacja, wyzwania
prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, kierownik projektu w SGGW |
10.40-13.00
SESJA „Wybrane problemy żywienia dzieci i młodzieży szkolnej oraz propozycje organizacji żywienia w placówkach szkolnych”, prowadzący:
prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, SGGW w Warszawie
10:40-11:00 | Prawidłowe żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym dr inż. Katarzyna Wolnicka, NIZP PZH-PIB |
11:00-11:20 |
Zaburzenia odżywiania dzieci i młodzieży dr hab. inż. Joanna Sadowska, prof. ZUT Szczecin |
11.20-11.40
Przerwa kawowa
11:40-12:00 | Media w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych – szanse i zagrożenia prof. dr hab. Janusz Adamowski, Uniwersytet Warszawski |
12:00-12:20 |
Znaczenie relacji uczelnia – szkoła w kształtowaniu i realizacji edukacji żywieniowej uczniów dr hab. Anna Harton, SGGW w Warszawie |
12:20-12:40 |
Organizacja żywienia w szkole – mocne i słabe strony różnych rozwiązań organizacyjnych w praktyce mgr Piotr Górski, Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 45 w Białymstoku |
12:40-13:00 |
Dyskusja |
13:00-14:00
Przerwa obiadowa
14:00-16:00 | Panel dyskusyjny: Rola organizacji samorządowych, placówek oświatowych i naukowych oraz producentów żywności w kształtowaniu prawidłowych zachowań żywieniowych dzieci i młodzieży szkolnej. Doświadczenia i inspiracje. Przyszłość edukacji żywieniowej w polskim systemie oświatowym.
Prowadzący: |
16:00 |
Zakończenie konferencji |
Konferencja realizowana w ramach zadania „Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych. Junior–Edu-Żywienie (JEŻ)”.
Zadanie finansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki na podstawie Umowy nr MEiN/2022/DPI/96 z dnia 07.03.2022 r.
Warsztaty z Darią Ładochą
W dniu 07.12.2023 w klasopracowni znajdującej się w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH-PIB w Warszawie odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne dla grupy dzieci, które wygrały konkurs dla klas I-III…
Warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą
W Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka 16 listopada 2023 r. […]
JEŻowe warsztaty ewaluacyjne dla klas IV – VI
Zobaczcie jak odbywały się warsztaty edukacyjno-kulinarne, które odbyły się w Szkole Podstawowej nr 45 z Oddziałami Integracyjnymi im Świętego Jana Pawła II w Białymstoku.